Beerschot-Wilrijk heeft al 14 punten voorsprong, geen enkele Europese ploeg doet beter

23 januari 2017 21:24

Het verschil tussen leider KFCO Beerschot-Wilrijk en eerste achtervolger Deinze in eerste amateur is dit weekend opgelopen tot 14 punten. In de drie hoogste divisies van de beste Europese voetballanden vind je nergens zo'n groot verschil tussen de eerste en de tweede in het klassement.

KFCO Beerschot-Wilrijk is aan een héél straffe reeks bezig in de hoogste amateurafdeling. De ploeg van coach Marc Brys won zondag in Hamme voor de tiende keer op rij en totaliseerde dit seizoen al een fabelachtige 49 op 54. Door de nederlaag van Deinze in Coxyde groeide de voorsprong van de Kielse Ratten op de eerste achtervolger tot 14 (!) punten.

We hebben in de drie hoogste afdelingen van de tien beste Europese competities de verschillen tussen de nummers één en twee opgezocht. En wat blijkt? Nergens anders heeft de leider zoveel voorsprong op de eerste achtervolger. In Oekraïne vinden we wel een topploeg die een nog straffer parcours heeft afgelegd.

Ruime voorsprong Chelsea

In de vier grootste voetbalnaties (volgens de UEFA-coëfficiënten: Spanje, Duitsland, Engeland en Italië) vinden we het grootste verschil tussen de twee beste ploegen in de drie hoogste divisies in de Premier League, waar leider Chelsea acht punten meer telt dan Arsenal. Ook in de Spaanse tweede klasse is er al een redelijk grote kloof tussen leider Levante (49 punten) en dichtste belager Girona (42 punten).

In Frankrijk is het in elke divisie spannend, in Portugal steekt er één ploeg bovenuit in groep A van de Campeonato de Portugal (= derde niveau). Daar staat Merelinense tien punten los. In de Russische derde klasse vinden we met Rotor Volgograd een ploeg die al een bonus van negen punten heeft op de tweede.

Shakhtar Donetsk

Ook in Turkije blijven de verschillen tot in de derde klasse behoorlijk klein. Maar de strafste ploeg uit de tien sterkste Europese voetballanden speelt in Oekraïne. Daar staat Shakhtar Donetsk in de lokale Premier League al dertien punten voor op Dinamo Kiev.

Shakhtar pakte in de eigen competitie 50 op 54 en doet daarmee zelfs beter dan Beerschot-Wilrijk. Tussendoor won de club uit Donetsk ook z'n zes groepsmatchen in de Europa League, het verloor dit seizoen alleen van Young Boys Bern in de voorronde van de Champions League.

Johan Walckiers

Europa League \\ Beerschot \\ Shakhtar Donetsk
 
 
Reacties.