Degradatiespook verschijnt op Daknam: "Wat Lokeren zondag in Brugge liet zien, was ploeg van Peter Maes onwaardig"

12 december 2017 19:55

Wat is er toch aan de hand met Sporting Lokeren? Na een slappe 2 op 18 bengelen de Waaslanders intussen op een troosteloze voorlaatste plaats en zo wordt het nota bene nog uitkijken voor een absoluut rampscenario. Als zelfs succescoach Peter Maes de Oost-Vlaamse trein maar niet op de rails krijgt...

We vroegen aan analist Eddy Snelders wat er precies aan de hand is met Lokeren, dat na de terugkeer van de op Daknam op handen gedragen Peter Maes nochtans op weg leek naar een rustig seizoen: "Wat opvalt, is dat ze heel moeilijk scoren. Ze hebben geen topscorer in de rangen, al zoekt iedereen die wel. Ze hebben natuurlijk ook een sterkhouder als Killian Overmeire een tijd moeten missen, Maric wordt een dagje ouder en de vervangers zijn vaak jonge gasten. Benchaib was in het begin een succes, maar bevestigen is niet evident. Ook hij heeft het nu wat moeilijker."

Donderpreek in kleedkamer

De eerste 45 minuten in Jan Breydel afgelopen zondag waren een dieptepunt voor Lokeren: "De eerste helft tegen Club vond ik een ploeg van Peter Maes onwaardig. Daar zal hij echt niet gelukkig mee geweest zijn. Hij beschikt niet altijd over een ploeg met veel kwaliteit, maar die gaat normaal wel altijd prat op gedrevenheid, wilskracht, duelkracht en inzet en daar was in Brugge niets van te zien. Er zal tijdens de rust een hartig woordje gesproken geweest zijn en dat is niet meer dan logisch."

Door de recente slappe reeks staat Lokeren ineens in de kelder van het klassement: "Matchen tegen topploegen die al weinig punten laten liggen, zijn hoe dan ook een lastige klus, maar als je zo speelt dan moet je heel hard naar beneden kijken. Als je het gebrek aan intrinsieke kwaliteit niet kunt compenseren met wilskracht dan heb je een probleem en wordt het knokken tot op de laatste speeldag."

Werkelijke waarde van ploeg

Bijkomend probleem is dat KV Kortrijk en KV Mechelen weer op de goede weg zijn en Eupen is dan weer een ploeg die offensief wel wat in petto heeft. Wordt het nog uitkijken voor een absoluut rampscenario? Eddy Snelders: "Je staat daar natuurlijk niet zomaar. Je moet er altijd rekening mee houden dat het nog slecht kan aflopen. Je kan 5 of 6 weken per toeval onderaan bengelen door een slechte start of omdat je een moeilijk programma had, maar na 18 speeldagen kom je toch meer bij de realiteit en de werkelijke waarde van een elftal."

Bijkomende versterking is volgens de 58-jarige analist dan ook geen overbodige luxe: "Een trainerswissel zoals die er heel snel is gekomen, heeft natuurlijk ook geen effect als de kwaliteit er niet is. Tot nu toe is de impact van de nieuwe coach toch vrij beperkt gebleven. Peter wil spelers die hun truitje nat maken en zijn ploeg een blok zien vormen. Ze moeten spelers halen die er opnieuw het vuur kunnen inbrengen. Momenteel hebben ze niet meteen het materiaal om uit die benarde situatie te geraken. Op die manier zal het vechten worden tot in maart. Gelukkig voor Lokeren is er maar één zakker."

Kwaliteitsinjectie nodig

Voorzitter Roger Lambrecht zal weer last hebben van slapeloze nachten: "Ik weet dat hij iemand is die niet graag naar beneden kijkt, maar ze gaan toch punten moeten pakken in die drukke wintermaanden anders ga je altijd naar de kelder moeten blijven kijken. De voorzitter zal een en ander moeten doen om de spelersgroep een kwaliteitsinjectie te geven. Er zal zeker iets moeten bijkomen anders wordt het problematisch voor Lokeren. Hij moet mensen zoeken die elders al hun strepen verdiend hebben en die direct inzetbaar zijn. Daarnaast moet de ploeg proberen samen te klitten en het collectief aanpakken. Je kunt alleen maar overleven als dat aanwezig is."

Glenn Bogaert

Jupiler Pro League \\ Sporting Lokeren
 
 
Reacties.