WK Vrouwenvoetbal nadert met rasse schreden, maar wie zijn de favorieten?
Vrijdag gaat het WK 2019 voor vrouwen van start in Parijs met een wedstrijd tussen het thuisland en Zuid-Korea. Een maand later kennen we de wereldkampioen in Lyon. Maar wie zijn nu de favorieten op de eindzege?
Vier jaar geleden pakte Team USA zijn derde wereldtitel op zeven eindtoernooien, waardoor zij als titelverdediger opnieuw een van dé favorieten zijn op de eindzege. Alex Morgan, Tobin Heath en heel veel fysieke power? De ingrediënten voor een mooi toernooi zijn er.
In een groep met Zweden, Chili en Thailand kunnen ze al bij al rustig opwarmen in functie van de achtste finales, want zeker die laatste twee landen mogen geen enkel problemen opleveren voor de sterke Amerikanen. Die de voorbije jaren toch een beetje van hun pluimen hebben gelaten, waardoor er vele outsiders zijn.
Thuisvoordeel?
Duitsland won het toernooi ook al twee keer eerder en is volop aan het bouwen aan een nieuw, erg sterk team. Ook hen mogen we dan ook zeker niet uitvlakken. Met Japan (2011) en Noorwegen (1995) zijn ook de andere ex-wereldkampioen present, al lijken zij vooralsnog vooral outsiders. De Noren hebben een sterk blok en kunnen zeker verrasen, maar het gemis van de zusjes Hegerberg blijft een ferme domper.
Frankrijk maakt als thuisland zeker ook een grote kans om ver te raken, al hebben ze de geschiedenis een beetje tegen. Enkel de USA (winnaar in 1999, brons in 2003) vielen al in eigen land in de prijzen, alle andere thuislanden (China 2x, Canada, Zweden en Duitsland) haalden nooit de halve finales.
Wij zullen als Belgen verder natuurlijk ook een beetje supporteren voor de Oranje Leeuwinnen, waar de voorbije jaren een echte boost is gekomen en de EK-winst voor een Oranje-gekte als nooit tevoren heeft gezorgd. Met Jackie Groenen hebben we ook een 'Belgische' in de selectie lopen.
Of komt football dan toch nog eens thuis bij de Britten? De halve finales op het EK waren een eerste indicatie, tegen het EK 2021 in eigen land moet ook Engeland er helemaal klaar voor zijn om te oogsten. Dat kan ook in Frankrijk misschien al.
Aernout Van Lindt