Bijna helft Belgische beloften komen uit Neerpede: talent en mentaliteit

05 september 2019 15:08

Een nieuwe campagne en een heel nieuwe ploeg. Johan Walem heeft nog een zestal anciens over van de ploeg die op het EK in Italië onder de verwachtingen bleef. Opvallend: bijna de helft van de kern wordt gevormd door jongens die in Neerpede hun opleiding kregen.

Van de 22 namen zijn er tien uit de Anderlechtse jeugdwerking: Francis Amuzu, Sebastiaan Bornauw, Hannes Delcroix (wel afgehaakt), Sieben Dewaele, Jeremy Doku, Wout Faes, Alexis Saelemaekers, Sambi Lokonga, Kylian Sardella en Mile Svilar.

Niet bij Anderlecht doorgebroken, wel straks klaar voor hogerop

Van die tien spelen er momenteel zes in het eerste elftal van paars-wit, de andere vier zijn vertrokken omdat ze te weinig speelkansen kregen. Maar het toont wel aan dat er in Neerpede goed gewerkt wordt. Niet elke jongen die gebrandmerkt wordt als toptalent breekt door, wel degenen die talent aan mentaliteit koppelen. 

Wout Faes is er bijvoorbeeld eentje waarvoor de Belgische competitie niet het eindpunt is, verzekeren kenners ons. Als hij op dit moment was komen kijken, had Vincent Kompany hem naar alle waarschijnlijkheid altijd gehouden. Delcroix stond bekend als groot talent, maar werd afgeremd door blessures. Svilar vond zichzelf op zijn 18de klaar voor een basisplaats, wat René Weiler dan weer tegensprak. En Sebastiaan Bornauw kreeg in Keulen de kans van zijn leven. 

Met dank aan Ferrera

De andere zes zijn de mannen van het 'Project'. Zij moeten - naar Ajax-voorbeeld - binnen afzienbare tijd klaar zijn om Anderlecht weer successen te bezorgen. Goed nieuws voor Johan Walem, die ze allemaal ging weghalen bij Kompany (na overleg met de Rode Duivel).

Maar Anderlecht en Walem mogen ook Emilio Ferrera bedanken, die veel van die jongens naar een hoger niveau tilde tijdens de korte periode die hij er was. De huidige trainer van Dudelange pompte er mentaliteit en tactiek in. Saelemaekers, Lokonga en Dewaele werden onder hem een stuk beter.

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ België
 
 
Reacties.