Beste team ter wereld wil staken en mist zo mogelijk Olympische Spelen

27 mei 2016 23:15

Equal play is equal pay. Met die boodschap hebben vijf topspeelsters uit de USA een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse voetbalbond. Maar er zit nog geen schot in de zaak. En dus willen ze nog een stapje verder gaan.

De resultaten van de Amerikaanse nationale vrouwenploeg spreken veel meer tot de verbeelding dan die van de mannen. Zo zijn de vrouwen op dit moment de regerende Olympisch kampioen én ook nog eens de huidige wereldkampioen.

En ook qua inkomsten hebben ze in de USA veel meer aan de vrouwen dan aan de mannen: qua sponsorgelden en andere beloningen troeven de vrouwen ook hier de mannen af.

Staking

Maar: de lonen zijn niet in verhouding. Zo verdienen de vrouwen nog steeds amper 40% van wat de mannen verdienen in de VS. Daar konden Solo, Morgan, Lloyd, Rapinoe en Sauerbrunn niet mee lachen. Eerst gingen ze al voor de rechtzaak, nu ook mogelijk voor een staking.

Al kan dat - op twee maanden van de Olympische Spelen - wel verstrekkende gevolgen hebben. "Mogelijk doen ze zelfs niet eens mee aan die Olympische Spelen", klinkt het bij Sky Sports.

Aernout Van Lindt

 
 
Reacties.