Simeone haalt met Atlético resultaten die niet overeenkomen met de waarde van zijn kern

28 mei 2016 08:44

Atlético Madrid legt de twee Spaanse grootmachten nu al een paar jaar het vuur aan de schenen. Ook in de Champions League doen Los Colchoneros het goed, ze spelen op 28 mei hun tweede finale in drie jaar. Wat het nog mooier maakt, ze doen dit met veel minder middelen dan de concurrentie.

De kern waarmee Diego Simeone dit jaar de finale haalde is volgens transfermarkt.de 363,5 miljoen euro waard. Absolute uitschieters zijn Antoine Griezmann (60 miljoen) en Koke (50 miljoen). Onze landgenoot Yannick Carrasco staat op een gedeelde vijfde plaats met Saul, hun waarde is 20 miljoen euro. Ervoor staan nog de talentvolle doelman Jan Oblak en de Uruguayaanse verdediger José Giménez, zij kosten elk 25 miljoen euro. De derde plaats is voor de 30-jarige Diego Godin, hij wordt geschat op 35 miljoen.

Spaanse concurrenten

Als we dat vergelijken met Barcelona en Real Madrid zien we duidelijke verschillen. De kern van Real is de meeste waardevolle volgens de website, 697,80 miljoen euro. De sterren van BBC worden samen op 250 miljoen euro geschat, maar vooral in de breedte zijn de Koninklijken indrukwekkend. Slechts zeven spelers kosten 15 miljoen of minder, bij Atlético zijn er dat veertien.

Barcelona heeft een kern die 693 miljoen waard is. Als we de vier meest waardevolle spelers eruit pikken, MSN en Sergio Busquets, komen we aan een bedrag van 360 miljoen euro, dat is bijna de waarde van de volledige kern van Atlético. Maar erna is het iets minder, ook bij de Catalanen worden er veertien spelers op 15 miljoen of minder geschat.

Europese toppers

Als we nog wat andere topclubs in de mix smijten, wordt de prestatie van Atlético Madrid nog indrukwekkender. Zowel Bayern München met 572,3 miljoen, Manchester City met 501,75 miljoen, Paris-Saint Germain met 414,75 miljoen als Juventus met 397,30 miljoen, hebben meer kapitaal in hun kern steken. In de Premier League zouden Los Rojiblancos de top vijf niet eens halen. Toch stond enkel Juve als niet-Spaanse ploeg in een CL-finale de afgelopen drie jaar. Simeone en zijn jongens staan er nu voor de tweede keer.

De Lage Landen

Om het wat in perspectief te plaatsen, met twee keer Atlético kan je of de Jupiler Pro League (525,28 miljoen) of de Eredivisie (628,18 miljoen) kopen. Enkel Ajax en PSV halen meer dan 100 miljoen in onze regionen, Anderlecht haalt dat met 98,65 miljoen net niet. Erna volgen Club Brugge, Feyenoord en Gent, maar zij komen allemaal niet aan de 70 miljoen euro.

Maarten Pottie

Premier League \\ Manchester City \\ PSG \\ Juventus \\ Bayern München \\ Barcelona \\ Atlético Madrid \\ Real Madrid
 
 
Reacties.