Dit zijn de topschutters van deze competitie

25 juni 2016 17:30

Zlatan Ibrahimovic probeerde Zweden tevergeefs voorbij Italië, België en Ierland te loodsen. De spits kondigde zijn afscheid als international aan en zal dus nooit de beste schutter op een EK worden.

Bij de start van dit toernooi stond hij samen met vijf anderen op een gedeelde derde plaats. De enige nog actieve speler buiten Ibracadabra zelf is Cristiano Ronaldo. Beide heren scoorden al zes keer op Europese kampioenschappen. Ook een landgenoot van CR7, Nuno Gomes, slaagde hier al in.

De andere drie met zes doelpunten zijn twee Nederlanders, Patrick Kluivert en Ruud Van Nistelrooy. Zij verwezelijkten dat kunstje in het minste aantal wedstrijden, Kluivert had er 9 partijen voor nodig, Van Nistelrooy maar 8. De laatste man is Thierry Henri, hij speelde in 11 EK-matchen.

Top 2

De top twee zijn twee mannen met een ongelooflijk gemiddelde. Engelsman Alan Shearer was erbij op 3 Ek's (1992, 1996 en 2000). Hij speelde in het totaal 9 wedstrijden en vond 7 keer het net. De spits scoorde 0.78 doelpunten per match.

De absolute nummer een is nog altijd een held in zijn land en een echte legende. In 1984 won Michel Platini in zijn thuisland het EK, het enige dat hij ooit speelde. De kapitein scoorde negen van de veertien Franse goals.

Hij speelde het kunstje klaar in slechts vijf wedstrijden, een gemiddelde van 1.80 per match, en is nog steeds topschutter aller tijden voor de Europese kampioenschappen. Inmiddels hijgt Ronaldo met acht stuks in zijn nek.

Maarten Pottie

Portugal \\ Zweden \\ Kroatië
 
 
Reacties.