Wilmots versus Storck: een duel tussen talent en tactisch vernuft

25 juni 2016 08:41

Bij bondscoaches wordt alles nog meer onder de loep genomen dan bij clubcoaches. De wereld van het internationale voetbal is immers een hele andere dan die van het nationaal voetbal. Als je maar tien keer per jaar in actie komt, wordt het sterkste vergrootglas bovengehaald.

Marc Wilmots kan er van meepraten. Elke beslissing, elke wissel, elke tactische keuze wordt minutieus bekeken door journalisten van alle landen. De teneur over Wilmots is niet enkel in België gaande. Van alle buitenlandse journalisten krijgen we dezelfde vraag: "Is jullie bondscoach tactisch sterk, want we hoorden..."

Geen vragen bij tactisch vernuft Bernd Storck

Die vraag wordt niet gesteld bij Bernd Storck, de Hongaarse bondscoach. "Het is een magiër", "de man die de prestatie van het toernooi neerzette" en "een tactisch genie", zijn een paar van de bewoordingen die de laatste dagen gebruikt werden in de internationale pers.

Waar de tactische invloed van Wilmots constant wordt geminimaliseerd, wordt die van Storck de hemel in geprezen. "Hij maakte van een groep middelmatige spelers een team", aldus de Hongaarse journalist Pal Juha. Hongarije eindigde in de kwalificaties nog achter Noorwegen en Roemenië, maar is sindsdien enorm verbeterd.

Van assistent naar tovenaar

En de vraag die overal dan ook gesteld wordt, is hoe de 53-jarige Storck zolang verborgen is gebleven als assistent bij Berlijn, Wolfsburg en Dortmund. En dan waren er nog doorgangen in technische functies bij Kazachstan en Piraeus. Maar blijkbaar schuilde er dan toch een groot trainer in hem.

Als je sterren Dzsudzsak en Kiraly heten, jongens van 29 en 40. En daarbij nog een middenvelder van 37 (Zoltan Gera) die nu pas boven water komt drijven... Dan kan je invloed moeilijk onderschat worden. In het buitenland wordt het duel van zondag dan ook gezien als één tussen talent en tactisch vernuft. Eens zien wat de bovenhand haalt.

Johan Walckiers

België \\ Hongarije
 
 
Reacties.