Gokken op het hoogste niveau: "Het zit ingebakken in de voetbalcultuur"

28 september 2016 11:07

Voetballand staat op zijn kop omdat vier spelers ondervraagd worden over wedden op hun eigen of op beloftenmatchen. Het topje van de ijsberg, want in elke kleedkamer van eerste tot zo laag als het gaat, gebeurt het. "Ze kunnen allemaal het bondsgebouw niet binnen."

Het is slechts een greep uit de - weliswaar anonieme getuigenissen - die we de laatste twee dagen hoorden: "Er zijn veel ergere zaken gaande..." Iets waar niemand over wou uitweiden.

Wedden op beloftenwedstrijden is gewoon schering en inslag. Velen doen het voor de fun en omdat ze weten wie er op een bepaalde dag gaat meespelen met die beloften. "Maar ik heb er zo ook al veel geld zien verliezen en die lachen daar eens mee. Het blijft gokken, puur voor de fun, want zelfs met A-ploegspelers gaan die beloftenploegen dikwijls de boot in", vertelt een oud-speler van het hoogste niveau.

Dierckx, Deschacht, Henkinet, Musona,... ze zijn zeker niet de enigen.

Waarom doen ze het dan? Je weet dat je er je carrière mee riskeert, maar toch blijft het wekelijks gebeuren. "Het zit ingebakken in de voetbalcultuur. Jongeren krijgen de microbe van oudere spelers die dat al lang doen. Ze krijgen de garantie dat hen nog nooit iets gebeurd is. Maar het toezicht is veel strenger geworden", verklaart een andere ex-speler ons.

Dat er spelers van grote clubs ook aan meedoen, is volgens onze informatie meestal omdat een profspeler nu eenmaal veel tijd heeft. "Ze vervelen zich soms en met de huidige online goksites heb je al snel iets om te doen. Ik ken er die uren informatie verzamelen voor ze hun weddenschappen doen. Dat is dan niet op hun eigen club, maar op buitenlandse competities."

Dat de vier spelers die nu genoemd werden slechts het topje van de ijsberg zijn, is een publiek geheim. "Je krijgt ze verdorie allemaal het bondsgebouw niet binnen", klinkt het.

Johan Walckiers

Jupiler Pro League
 
 
Reacties.