De sterkte van de bank: nog (g)een kampioenenploeg extra

02 december 2016 12:38

Zulte Waregem zit in de kwartfinale van de Beker van België én staat op kop in de Jupiler Pro League. Zowel tegen Geel als eerder Cappellen hadden de bankzitters het wel moeilijk om te overtuigen. Kunnen zij Essevee kampioen maken?

"We hebben een bank waar andere ploegen misschien wel jaloers op zijn", klonk het eerder dit seizoen bij verschillende spelers én Francky Dury. Maar in de Beker van België kregen die kansen om hun kunnen te tonen en dat leverde zowel in Cappellen als nu in Geel een erg lastige wedstrijd op.

"Ik wil niet over individuele personen spreken", aldus de oefenmeester van Zulte Waregem daarover. "Maar ik zag Sander Coopman trouwens wel een sterke wedstrijd spelen." Rest de vraag: heeft Essevee een bank waarmee het kampioen kan worden, of is het toch niet zo goed als werd voorgesteld?

Wie Coopman, Naessens, Oulare en Vetokele op de bank kan houden, die beschikt over heel wat aanvallende mogelijkheden. Brebels viel dit seizoen al meermaals buiten de 18, ook dat zegt genoeg. Maar tegen Geel maakten ze niet allemaal een onuitwisbare indruk. Bij Vetokele was het scherpe van het seizoensbegin er een beetje af, zo leek het wel. Hij speelde de laatste maanden natuurlijk bitter weinig en mist zo ritme.

Hetzelfde geldt voor Jens Naessens en Obbi Oularé, al is er aan de spits die werd uitgeleend van Watford natuurlijk ook nog wat werk naar het begrijpen van de looplijnen toe. Met hem als diepe man is er veel minder druk op de bal vanuit de hoge pressing dan als pakweg Mbaye Leye daar staat.

"Maar met de inbreng van Leye en Kaya was het ook niet dat het plots zoveel beter draaide", merkte Dury fijntjes op. Het zal dus eens te meer van het collectief moeten komen dit seizoen. En hopen dat er met de vaste troepen niet al te veel zal gebeuren. Positief: op de linkerflank heeft Dury alternatieven voor Hamalainen: zowel Verboom als Madu zakten niet door het ijs.

Dalsgaard? Daar is nog heel wat werk aan na maanden revalideren, maar ook hij liet zien dat hij topfit een meerwaarde kan zijn en een valabele back-up voor De fauw. In doel heeft Essevee een luxeprobleem met twéé goede keepers. En Sander Coopman is een verademing en kan in bepaalde systemen handig worden voor Zulte Waregem.

Voldoende voor een titel? Daarover zullen de play-offs én wintermercato beslissen. "Ik wil er nog een creatieve speler bij die het verschil kan maken, een type Izquierdo of Moses Simon." Succes in de zoektocht, Francky.

Aernout Van Lindt

Jupiler Pro League \\ Club Brugge \\ KAA Gent \\ Westerlo \\ Zulte Waregem \\ KV Oostende \\ SK Beveren
 
 
Reacties.