Ronaldo schuldig aan belastingontduiking van miljoenen euro's

02 december 2016 22:01

Cristiano Ronaldo heeft eind 2014 63,5 miljoen euro weggesluisd naar het buitenland, en op deze manier ontliep hij ongeveer 35 miljoen euro aan belastingen. Dat blijkt uit het onderzoek Football Leaks.

De Portugees had elf dagen voordat de Spaanse wet werd aangepast zijn toekomstige sponsorinkomsten laten uitbetalen. Het geld ging via twee Ierse bedrijven naar de Maagdeneilanden, waar geen vennootschapsbelasting bestaat. Die boekten het door naar een Zwitserse bankrekening van Ronaldo. Ook zijn oud-trainer José Mourinho zou schuldig zijn aan dergelijke feiten.

Belastingspecialisten beweren dat Ronaldo de opbrengst van zijn beeldrechten voor de jaren 2015-2020 niet toen al had mogen opgeven. Ronaldo en Mourinho wilden niet antwoorden op vragen van EIC.

Ronaldo verdient bij Real Madrid jaarlijks ongeveer 38 miljoen euro, en daarbovenop komen nog ettelijke miljoenen aan sponsorgeld bij onder andere sportgigant Nike.

Gigantisch datalek

Dit is één van de grootste bevindingen uit het onderzoek van European Investigative Collaborations (EIC), een samenwerking van onderzoeksjournalisten uit verschillende landen, die maandenlang heeft geduurd en miljoenen documenten aan het licht brengt. De Football Leaks bevatten de arbeids- en transfercontracten van een heleboel voetballers over heel Europa.

Yannick Lambrecht

La Liga \\ Barcelona \\ Real Madrid
 
 
Reacties.