De statistieken van de Super League (6): Competitie piepjong in vergelijking met G5

24 juni 2017 12:15

De Belgische Super League is eens te meer een doorgeefluik aan het worden voor talent richting het buitenland. Het maakt ook dat onze competitie piepjong is, zeker als we het gaan vergelijken met de grote landen.

Het CIES maakte de berekening voor de top-5 landen in het vrouwenvoetbal en hun competitie. In de USA is de gemiddelde leeftijd van speelsters boven de 25 jaar, als het gaat over speelsters op het veld zelfs 26,2 jaar.

De Bundesliga, Zweedse eerste klasse en ook de Franse en Engelse competitie zijn gemiddeld iets jonger, maar in totaal gaat het toch nog steeds over een leeftijd van boven de 24 jaar in de kernen en zelfs 25,1 jaar als het gaat over speelsters die ook effectief minuten maakten.

Voor de Belgische Super League heeft het CIES geen cijfers, maar wij zochten ze voor jullie op. We bekeken per ploeg uit de Super League welke 18 speelsters het meeste speelden en berekenden de leeftijd. Dan komen we uit op een gemiddelde van 22,6 jaar - omhooggetrokken nog door enkele ervaren vrouwen. Voor Tienen kozen we enkel de speelsters uit de 'eerste lichting', anders hadden zij zeker een veel lager gemiddelde.

Aernout Van Lindt

 
 
Reacties.