De hoop leeft: ja, met dit systeem kan je ook tegen toplanden iets doen

24 juni 2018 16:54

Even advocaat van de duivel spelen: we zijn aanvallend zo goed, maar verdedigend ook bijzonder kwetsbaar daardoor. Even onze mening daarbij: 'who the fuck cares?'

Ja, we gaan nog goals pakken op dit WK. Ja, we gaan kansen weggeven. Maar evengoed gaan we met deze manier van spelen kansen creëren tegen elk land. Ja, zelfs de toplanden.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van deze generatie Duivels ligt niet in de verdediging, maar in de aanval. Als je hen ten volle wilt laten renderen - en hen met plezier wil laten voetballen - moet je gewoon zo spelen. Dat is iets wat Roberto Martinez al snel begrepen had: kunstenaars kan je niet in een organisatorisch keurslijf steken. De bluts met de builen nemen. Het voordeel van zo te spelen is veel groter dan alle nadelen die je kan opnoemen.

Hazard en De Bruyne - onze twee geniën - amuseren zich kostelijk. Daarbij, zo kwetsbaar is die verdediging niet. In de 12 competitieve matchen die er onder Martinez gespeeld werden, kregen we acht goals binnen. Daartegenover staat dat we er 51 (!) maakten. We gaan geen wereldkampioen - de hoop leeft - worden à la Portugal op het EK, dat is zeker. 

Martinez heeft een systeem uitgedokterd waarbij zijn aanvallers één tegen één kunnen komen met hun rechtstreekse tegenstander. Mertens en Hazard lopen met een glimlach rond! Om via De Bruyne de tegenaanval te lanceren moet er echter wel balrecuperatie zijn. King Kev en Witsel ontfermen zich daarover, maar de verdediging staat - op enkele concentratiefouten na - solide te verdedigen om hun aanvallers te plezieren.

We gaan altijd kansen weggeven

En ja, deze manier van spelen kan ook tegen toplanden werken. Al zullen de wingbacks dan wel meer moeten verdedigen dan aanvallen. Hun momenten om te gaan zullen ze moeten kiezen. Die drie achteraan kunnen immers niet elk gat gaan opvullen dat er op de flanken valt. Meunier moet bijvoorbeeld niet de illusie hebben dat hij tegen Duitsland of Brazilië zal mogen aanvallen zoals tegen Tunesië. Zo naïef zijn die mannen niet.

Het is onvermijdelijk dat Brazilië twee, drie of meer kansen gaat krijgen. Daarom ook het gezegde: een WK win je met een goeie keeper en een topaanvaller. Laten we nu net in die twee categorieën wereldtop hebben. Ja, de hoop leeft. Voorzichtig vooralsnog, maar ze is er.

Johan Walckiers

België
 
 
Reacties.